ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Kraljičin zdenac

Kraljičin zdenac
(Kraljica Barbara Celjska, Bogom dana Kraljica Mađarske, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, itd.)

Legende govore da je uvijek bila obučena u crno, uz to bila je strašno zla. Imala je gavrana kojeg je obožavala. Kad se naljutila ili je tko što skrivio, zapovijedila je gavranu da napadne čovjeka kojeg bi on kanđama i kljunom usmrtio. Iz šale je znala gavrana naputiti na svoje dvorjane, no, oni su se naučili obraniti. Pričalo se kako je svoje ljubavnike, kad bi ih se zasitila, bacala s kule u smrt ili ih je pustila u kavez s veprom. Uživala je promatrajući kako vepar ubija nesretnika.

Kad su Turci stigli podno Medvedgrada, nitko joj nije htio pomoći zbog njenog groznog ponašanja. Zato je pozvala vraga i zaklela se: “Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe!”. Bile su to njezine riječi koje je kasnije požalila.

Vrag se odazvao njenim ponudama i otjerao Turke. Tad je ona htjela prevariti vraga da poništi kletvu. Ponudila je dvanaest vjedara zlata onome tko ju triput prenese oko tvrđave. To nije nikome uspjelo zbog paklenih stupica koje je vrag postavio. Zbog toga je postala još prokletija. Kad je umrla, pretvorila se u zmijsku kraljicu, a njene podanice zmije čuvaju njeno zlato koje je sakriveno negdje u podzemnim hodnicima što vode na Kaptol ili čak možda negdje u hodnicima na Griču.

Postoji jedna priča da je neki mladić uspio ubiti zmiju, ali se bojao uzeti zlato jer je znao da je prokleto.

Nakon rata, pak, vođeni pričama o zakopanom blagu, brojni avanturisti su prekapali po ruševinama grada te potkapali južnu kulu, koja se tada urušila. Stare fotografije svjedoče o njenom postojanju, a obnovljena je 1994. godine.



Nema komentara:

Objavi komentar